Zobacz również: Bobowa24.pl
OK Polska praca ogłoszenie
8 września 2015 || Łukasz Augustyn || W kategorii: Społeczeństwo, TV, Zdrowie, Łużna
Pokonali setki kilometrów, by w Łużnej poznać tajniki zdrowego żywienia (TV)
Pokonali setki kilometrów, by w Łużnej poznać tajniki zdrowego żywienia (TV)

Od 17 sierpnia przez kilka kolejnych dni w budynku Zespołu Szkół nr 1 odbywały się warsztaty świadomego odżywiania przygotowane i poprowadzone przez Ewę Stępień.

Ewa Stępień jest dietetykiem, prowadzi poradnie dietetyczną w Gorlicach oraz firmę cateringową w Łużnej. Na naszym terenie na próżno szukać podobnych warsztatów dotyczących zdrowego stylu życia. Na szkolenie odbywające się w naszej gminie zjechali uczestnicy z całej Polski, nawet z odległego Szczecina. Do przyjazdu skłoniła ich nie tylko prowadząca, która z łatwością dzieli się wiedzą ale także walory turystyczne naszej okolicy, cisza i spokój Beskidu Niskiego. Biorący udział w warsztatach zgodnie podkreślali dobre warunki noclegowe w miejscowym Zespole Szkół nr 1 w Łużnej oraz profesjonalne wyposażenie kuchni, w której odbywały się zajęcia praktyczne.

Podczas 5 dniowych warsztatów w programie znalazły się takie punkty jak:
1. Podstawowe czynniki zdrowego stylu życia
2. Fizjologia odżywiania
3. Jak racjonalnie i prawidłowo rozłożyć posiłki w ciągu dnia, aby organizm w pełni wykorzystał składniki odżywcze
4. Jak komponować posiłki, aby ich strawność i przyswajanie było na jak najwyższym poziomie
5. Wybieranie zdrowej żywności
6. Indywidualne konsultacje z dietetykiem, połączone z analizą składu ciała
7. Praktyczne zajęcia w kuchni
8. Psychologia odżywiania
– jak nie stracić kontroli nad jedzeniem
-głód fizjologiczny i emocjonalny
-objadanie się
-bodźce aktywujące głód
9. Równowaga kwasowo-zasadowa (co zakwasza nasz organizm, jak zapobiegać nadmiernemu zakwaszeniu organizmu)
10. Stres cywilizacyjny i jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie
11. Suplementacja organiczna
12. Zioła w kuchni
13. Żywienie zgodne z grupą krwi

Uczestnicy mogli także degustować zdrową naturalną żywność oraz nauczyć się jej przygotowywania. Podczas pobytu osoby biorące udział w szkoleniach zwiedzili atrakcje powiatu gorlickiego m.in. Gontynę na Pustkach, Pijalnie wód w Wysowej oraz miasto Biecz. Wysoki poziom warsztatów potwierdzają rozmowy z uczestnikami zamieszczone w filmie, zapraszamy do jego obejrzenia.

 

fot. Mateusz Książkiewicz